Zatvarajuća konferencija “Klikom do samostalnosti”

 

I, zvanično nastavljamo!

U četvrtak 27. septembra u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici održana je zatvarajuća konferencija projekta “Klikom do samostalnosti – kroz Dečije selo u virtuelni svet“, na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati, dodeljeni sertifikati mladima i najavljene nove aktivnosti sa kojima uskoro počinjemo, odnosno nastavljamo.

Veliki broj prisutnih, kao i pozitivne reakcije nakon izlaganja učesnika konferencije, samo su potvrdili da interesovanje za učenje i rad u e-okruženju postoji, a samim tim i za projekat, te da je njegova održivost više nego izvesna što potvrđuju i prezentovani rezultati.

Konferenciju je otvorila Nada Anđelić, pomoćnica načelnika Gradske uprave za omladinu, koja je ukazala na značaj projekata poput “Klikom do samostalnosti” za ostvarivanje ciljeva i mera definisanih Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog sada za period 2015. – 2018. godine. Ona je, takođe, istakla da je u procesu izrade novi Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada za period 2019 – 2021. godine, i pozvala sve prisutne da se uključe, jer svi mi trebamo i jedino zajedničkim snagama i možemo da kreiramo sigurno i podsticajno okruženje za mlade.

Predstavnik Dečijeg sela, Radenko Kondić, istako je značaj projekta “Klikom do samostalnosti” za mlade, ukazujući na konkretne primere, poput Ilije Lukića koji je posredstvom sporazuma o saradnji sa Poslovnim Inkubatorom iz Novog Sada, postao korisnik programa Erazmus za mlade preduzetnike i otišao da radi u Sloveniju. Ništa manje značajna jeste i činjenica da su Aleksandra Mandić i Marija Čugurović, kreirale zvaničnu fejsbuk stranicu Dečijeg sela, koju će nastaviti da vode u budućnosti, za šta su im uručene i posebne zahvalnice. Sve njih u Dečijem selu, posebno raduje što su četiri kompanije u kojima su mladi imali stručnu praksu, odlučile da nastave saradnju.

Posebno interesovanje je pobudila globalna platforma za zaštitu intelektualne svoijne putem blockchain tehnologije Save-Ideas na kojoj se “Klikom do samostalnosti” nalazi među prvih 2o ideja. Kako je Tamara Banjac, predstavnica Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj, objasnila, zahvaljujući broju lajkova (370) koji je osvojio, “Klikom do samostalnosti” se kvalifikovao među ideje koje će biti uzete u razmatranje za finansiranje iz Save Ideas Globalnog Fonda, nakon prve inicijane ponude koina (ICO – Initial Coin Offer) koja se očekuje do kraja godine.

Tamara je takođe istakla da su određene aktivnosti u cilju razvoja i skaliranja projekta preduzete još u fazi pilotiranja, pa je tako potpisan sporazum o saradnji sa ŠOSO Anton Skala iz Stare Pazove  čiji će đaci biti direktni korisnici projekta u narednom periodu.

Otvoren pristup platformi – besplatna obuka i sve neophodne informacije u vezi sa (samo)zapošljavanjem biće dostupni svim zainteresvanima već u toku oktobra meseca, sa nastojanjem njenog razvoja i u platformu za povezivanje mladih i poslodavaca.

Una Singh, osnivačica startapa DigiNom koji pomaže digitalnim nomadima da lakše rade dok neprestano putuju svetom, ali ujedno i članica partnerkso-mentorske mreže “Klikom do samostalnosti”, podelila je svoja zapažanja i uvide o online poslovima u budućnosti, ukazujući da su ova i slične inicijative neophodne kako bi se mladi lakše prilagodili i brže adaptirali zahtevima savremenog tržišta rada, kako u virtuelnom tako i realnom okruženju.

Na kraju, Dejan Viduka, iz Spescom consulting doo, kao partner na projektu, uručio je mladima sertifikate za uspešno završen kurs “Administracija društvenih mreža i vebsajtova” i poželeo puno sreće i uspeha u budućem radu.

Takođe, na konferenciju su predstavljeni i rezultati istraživanja u okviru projekta “Klikom do informacija“, koje je imalo za cilj da ustanovi koje kanale komunikacije i internet marketinga korist mladi a koje institucije i organizacije koje rade u oblasti politike za mlade, kao i da li postoji interesovanje i potreba za obukama iz ove oblasti.

Isidora Paklar, je prezntovala rezultate istraživanje koji su pokazali da mladi, kao i institucije i organizacije koje rade u oblasti politike za mlade, najčešće korist vebsajt kao kanal komunikacije i internet marketinga, te je ujedno i najavila predstojeću obuku iz ove oblasti i pozvala sve zainteresovane da se prijave.

Ovo je kratak pregled događaja i tema kojih smo se dotakli na konferenciji. Bilo je tu još mnogo toga. Ali kada bismo o svemu pisali, ovaj članak bi bio predugačak i niko ga ne bi čitao. 

Ovo je samo početak, u narednom periodu preduzećemo niz aktivnosti i svako ko je zainteresovan, želi da uči i podučava, mentoriše, volontira, investira i/ili ima ideju kako da na bilo koji drugi način doprinese razvoju “Klikom do samostalnosti”, pozvan/a je da nam se pridruži i postane član/ica naše pratnersko mentorske mreže.

Sa nama su već Spescom Consulting d.o.o., Beta Consulting d.o.o.Method d.o.o., Pralaks d.o.o., Save-IdeasUpworkStartitPosovni Inkubator Novi SadSevenBelgrade Venture ForumLanguage Club Novi SadBackpack Internet, DigiNom, KreatikaLak nemački, Poljoprivredno i pčelarsko gazdinstvo Banjac, Bla Bla Bow Tie@kris.art.serbiaRemote PalOKUD „Brankovo kolo“ Sremski KarlovciMakeup Artist Jelena Draganović, Udruženje stalnih sudskih tumača i prevodilaca Srbije.