I zvanično smo počeli!

U petak 27. oktobra u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici održana je konferencija „Klikom do samostalnosti“ na kojoj je i zvanično najavljen početak projekta.

 

 

Veliki broj prisutnih, kao i pozitivne reakcije nakon izlaganja učesnika konferencije, samo su potvrdili da smo na pravom putu kroz Dečije selo u virtuelni svet.

Član gradskog veća za sport i omladinu, Ognjen Cvejtićanin je ukazao na značaj projekata poput „Klikom do samostalnosti“ za ostvarivanje ciljeva i mera definisanih Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog sada za period 2015. – 2018. godine. On je istakao da je „Klikom do samostalnosti“ upravo potvrda zaslužene titule za Omladinsku prestonicu Evrope za 2019. godinu koju je grad Novi Sad osvojio kao rezultat zajedničkog truda, rada i napora omladinskog sektora i lokalne administracije. Praveći poređenje sa zaštitnim znakom projekta, naglasio je da svi mi trebamo, a jedino zajedničkim snagama i možemo,  da budemo poput vetrenjače koja će dati vetar u leđa ovim mladim ljudima.

Predstavnik Dečijeg sela, Radenko Kondić upoznao je prisutne sa problemima sa kojima se mladi susreću po napuštanju sistema socijalne zaštite.  On je istakao da jedan od osnovih problema sa kojima se ovi mladi suočavaju jeste nemogućnost da nađu posao, što za posledicu često ima povratak u sistem socijalne zaštite. Nakon priče o mladima koje srećemo svakog dana, u marketima kao radnike na kasama, na ulici, u prolazu pored gradilišta kao fizičke radnike, u sali je ostalo da lebdi u vazduhu pitanje: koliko mi kao pojedinci i kao društvo činimo da to promenimo?

 

 

Kao odgovor na ovo pitanje, Tamara Banjac, predstavnik Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj, predstavila je projekat „Klikom do samostalnosti“. Ona je istakla da projekat ima za cilj da podigne kapacitete, motiviše, te podstakne mlade iz Dečijeg sela da u procesu učenja i rada uključe i mogućnosti koje pruža internet. „Odgovornost nas odraslih jeste da pružimo podršku mladima da „kliknu“, jer zaista nekada vas upravo taj hrabri „klik“ vodi do samostalnosti i otvara niz novih šansi.“ rekla je Tamara. Detaljnije o projektu možete pročitati Kliko do samostalnosti – kroz Dečije selo u virtuelni svet.

Saopštenje da će, po implementaciji projekta, pristup onlajn platformi biti otvoren za sve zainteresovane, a obuka i sve informacije neophodne za (samo)zapošljavanje u e-okruženju besplatni, naišlo je na pozitivnu reakciju svih prisutnih.

Kako to sve funkcioniše u praksi, objasnila je Tamara Gavrić, ambasador Upworka, jedne od najvećih frilensing platvormi u svetu. Ona je ukazala da je frilensing način rada, i da kao takav treba da se prihvati da bi se postigao uspeh. Ohrabrila je mlade i sve prisutne da imaju više samopouzdanja jer podaci potvrđuju da naši frilenseri imaju znanja i jedni su od najplaćenijih u svetu.  Odgovorom na pitanje da se posle mesec dana truda, rada i posvećenosti može očekivati i dobijanje prvog posla, ostavila je sve prisutne sa novim pitanjem: „Šta sam ja čekao/čekala do sada?“

Mi Vas isto pitamo. Šta čekate? Hajdemo zajedno kroz Dečije selo u virtuelni svet. Sa nama su već krenuli Beta Consluting Novi Sad, Method Novi Sad, Paralax Novi Sad, Backpack Internet Autstralia, Language Club Novi Sad, Startit CentarKreatika Novi Sad, Pčelarsko gazdinstvo Banjac, Belgrade Venture Froum, Seven Beograd, Udruženje sudskih tumača i prevodilaca Srbije